Apránként

egy kicsit több törődés, egy kicsit kevesebb szemét

ezt edd februárban - sárgarépa

2019. február 06. 00:55 - ApránkéntBarbi

Ezekben a téli hónapokban nem könnyű szezonális dolgot találni, a természet alszik, kevés dolog van, ami pont ilyenkor terem, ezért most valami olyat hoztam neked, ami egész évben kapható, folyton szezonális. Szerencsére ilyen zöldségből is van azért egy pár. Beszéljünk most a sorozat első epizódjában a sárgarépáról.

repa.jpgTudtad, hogy az ókorban a répa mindenféle színű volt, csak épp narancssárga nem? Létezett fehér, világossárga, zöld, piros és egészen feketés lilás sötét is, de a mai ismert színét csak a 15. században nyerte el, mégpedig azért, mert holland gazdák a holland uralkodóház színét a répán is viszont akarták látni. Hát nem vicces? Ma már mindenki így ismeri, eszembe nem jutott volna, hogy ez a szín nem az eredeti színe.

 Az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól kisebb regényt lehetne írni, én most csak néhányat listázok ide, hogy lásd, mennyire szuper növényről beszélünk:

  • magas a tápértéke
  • nagy az ásványianyag tartalma
  • jót tesz a májnak, mert fokozza a vér lúgosságát
  • a beleknek is jó, mert kitisztítja azokat és a hasnyálmirigy működését is serkenti
  • ízületi gyulladások esetén savtalanító hatása miatt ajánlják
  • bőr és idegrendszeri problémák esetében is hatásos
  • segít a szürkületi vakság ellen
  • állítólag még egyes rákos betegségek megelőzésében is közrejátszik

Ugye? Nekem is kedvem támadt most rögtön elrágcsálni egyet! És pont ez a répa egyik nagy előnye: nyersen is ehető, sőt nagyon finom! Nálunk rendszerint elfogy egy része, mielőtt belekerülne a levesbe, mert én is minden szálat tesztelek, és a férjem is, ha épp arra jár, eltűntet pár karikát. Így, nyersen fogyasztva remek rost- és vitaminforrás, ha azonban megfőzzük, megsütjük, több karotint és antioxidánst tud felhasználni belőle a szervezetünk. Jó tudni azt is, hogy zsiradékkal érdemes együtt fogyasztani a karotin miatt, mert az A-vitamin zsírban oldódik.

sargarepa-vetese-700x352.jpg

(forrás)

A répa a tökéletes mellékszereplő. Fantasztikus íze miatt ott van szinte minden levesben, de szeretjük szószokban, salátákban, és köretként is remekül megállja a helyét. Nekem ez az utóbbi kategória a kedvencem, így innen hoztam neked is egy ötletet:

Mézes sárgarépa

Nem kell semmi extra, nincs semmi flanc. A répát megpucoljuk, szimpatikus méretű darabokra aprítjuk. Serpenyőben megolvasztunk egy kevés vajat, majd rádobjuk a répát. Fedő alatt hagyjuk párolódni egy keveset, majd rácsorgatjuk a mézet, hozzáadunk pici sót és zöldfűszert, amit kedvelünk, pl. rozmaringot. Amint a répa megpuhult, már kész is. Isteni lesz, garantálom. Bármilyen hús mellett tökéletesen megállja a helyét. Alig több macera, mint összedobni egy gyorsrizst, de mégis mennyivel finomabb, különlegesebb és egészségesebb. És még hulladékot sem termeltünk :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprankent.blog.hu/api/trackback/id/tr6914610400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása