Apránként

egy kicsit több törődés, egy kicsit kevesebb szemét

fenntartható öltözködés, avagy hogyan legyen zero waste a ruhatárad - 2. rész

2019. március 26. 17:44 - ApránkéntBarbi

a hogyan

Az előző posztban kicsit dühöngtem és értetlenkedtem azon, hogyan lehet a ruhaipar ennyire romboló és embertelen. És bár fel-felröppennek reménykeltő hírek arról, hogyan próbálják helyesebb irányba fordítani a dolgaikat, mégsem lehet csak rájuk várni. El kell kezdenünk a saját házunk táján is foglalkozni ezzel a kérdéskörrel, hiszen a ruhaipar is a mi kiszolgálásunkra való törekvésében vált ilyenné. Ha megváltozunk mi, az igényeink, a szokásaink, kénytelenek lesznek követni. Na nem ma, vagy holnap, de egyszer majd igen. És hogy addig is mit tehetsz te?

  1. Ne vedd meg! A zero waste egyik alappillére az átgondolt vásárlás. Nem termelünk szemetet, mert nem vásárolunk felesleges holmikat. Gondold át, hogy mire van szükséged. Legyél tisztában a méreteiddel, hogy milyen fazon áll jó, milyen színeket érdemes kerülnöd. Figyelj az anyagösszetételre, és a mosási útmutatókra. Került az impulzusvásárlást! Ne vásárolj a "majd egyszer"-nek!pegs-2664512_1920.jpg

  2. Javítsd meg! Megtörtént már veled, hogy valami vadiúj volt, és egy-két hordás után elszakadt vagy szétjött? Vagy a kedvenc darabod, ami olyan nagyon jól állt, adta meg magát? Ugye milyen bosszantó? Kapd elő hát a tűt, meg a cérnát, és javítsd meg! Vagy ha már komolyabb a baleset, keress egy varrónőt, aki segít. Míg régen az iskolában tanították a varrást, ma már alig találni embert, aki felhajt egy nadrágot. Pedig jobb, ha van egy ilyen ismeretség a tarsolyodban, hogy az örök darabok tényleg örök darabok legyenek.

  3. Hasznosítsd újra! Ha annyira megadta magát a ruha, hogy már nem lehet megjavítani, akkor se feltétlen kuka. Rengeteg minden készíthető ezekből a ruhákból is. Használd a fantáziád, és a Pinterestet!

És ha már mindenképpen szükséged van valamire:

  1. Vásárolj hazai készítőtől! Ismerd a készítőt és az alapanyagot! És itt nem elsősorban a többség számára megfizethetetlen dizájner cuccokra gondolok, bár tény, hogy ha nem a HM, Zara és hasonló üzletekben akarsz vásárolni, akkor sok esetben mélyebben a pénztárcádba kell nyúlni. De cserébe nem fog 1-2 használat után kilyukadni, elszakadni, elkopni és leesni rólad. Vagy épp kimenni a divatból. A fast fashion márkák direkt rájátszanak arra, hogy ami ma még menő, az holnap már nem az, így folyton újabb és újabb darabok vásárlásába hajszolnak. Ha jobb alapanyagokból, minőségi munkával elkészített, jól megtervezett darabokat vásárolsz, azoknak nem csak az anyaga időtálló, hanem a fazonja is. Innen nézve pedig már nem is lesz drágább. Ha inspirálódnál, nézz ki a Wamp-ra egyszer, ott rengeteg ügyes kezű magyar kézművest találsz.
  2. Varrd meg magadnak! Oké, ez megint csak kevesek kiváltsága, mert ehhez kell varrógép és varrótudás is. Na de ha ezek megvannak, és még időt is találsz, semmi sem menőbb, mint amikor valaki megdicséri a ruhád, és mondhatod, hogy köszi, én varrtam. Ha te választod ki a textilt, a színeket, mintákat, a szabásmintát, akkor biztosan nem fogsz mellé lőni.
  3. Vegyél használtat! Igaz, hogy használtan is sok fast fashion márka ruhája kapható, de nagyon sok más is. De még a fast fashion is kaphat egy új esélyt. Újrahasznosíthatod. És nagyon sok lehetőség van ezen belül is. Ott a Háda, ami már majdnem minden városban van. Én szeretem, mindig találok valami kincset. Oda vadászni kell menni. És van nagyon sok kisebb üzlet is (itt és itt elég jó listákat találtam), ahol igazi vintage darabokra bukkanhat az ember. Aztán ott vannak a börzék is például, amiket kisgyerekes anyukaként szeretek, mert a gyerekek folyton nőnek, folyton kell a ruha. És ki ne hagyjuk a facebookot! Itt ugyanis százasával léteznek adok-veszek csoportok, ahol szintén remek darabokra lehet bukkanni. Ezek sokszor tematikusak, vagy kifejezetten egy-két márka termékeinek adás-vételére szorítkoznak. Én több ruhát vettem már ilyen csoportokban, még nem nagyon volt olyan, amit megbántam volna.second-hand-2353682_1920.png
  4. Cseréld el! Dobd be a közösbe megunt, sose hordott, porosodó, de jó minőségű és állapotú ruháidat, és vigyél haza helyettük igazán neked való darabokat. Figyeld a facebookot, mert egyre több helyen szerveznek ilyen ruhacserés bulikat, szerintem óriási ötlet! Vagy használd a ruha csere-bere zsákot!

Végül, ha neked már nem kell:

  1. Add el, ami nem kell! Attól, mert te meguntad, vagy rájöttél, hogy mégsem a te világod, még másnak nagyon jól jöhet. A már említett facebookos csoportokban nyilván nem csak venni, de eladni is lehet. És ha nem akarsz bajlódni az eladással, akkor használd a Remixet. Ide csak beküldöd a ruhádat, ők beárazzák, hirdetik, eladják, te pedig kapsz utána pénzt.
  2. Tedd el! Ez kifejezetten kismamaruhákra, és babaruhákra igaz. Rövid ideig vannak használatban, nem mennek tönkre, de teljesen haszontalanok, ha a baba megszületett, vagy amikor kinőtte az adott méretet. Az elmúlt 4 évben kétszer voltam várandó, és több barátnőm is várt babát idő közben, így sok ruhát adtunk körbe. És ugyanez megy a babaruhákkal is, mert a picik gyorsan nőnek, a ruhák meg olyan cukik :) A családunkban remélem, hogy még sok baba fog születni a következő években, így én nagyon lelkesen pakolászom el a lurkóim kinőtt cuccait :)
  3. Adományozd el! Olyan sok szegény család van, nélkülöző gyerekekkel, akik tutira örülnének annak, amit te már hónapok óta csak jobbra-balra pakolsz. Keress egy szeretetotthont, szeretetszolgálatot, családsegítőt, anyaotthont, hajléktalanszállót, templomot, karitászt, adományboltot, alapítványt, ezeken a helyeken biztosan tudnak segíteni. De azt mindig tartsd észben, hogy akármilyen szegény is valaki, használható ruhára van szüksége. Ami szakadt, lukas, foltos, az nekik sem segítség.

Látod? Mondtam én, hogy van egy csomó alternatíva! Persze, én nem mondom, hogy könnyebb. Sőt, bármelyik fenti pont macerásabb, mint besétálni a H&M-be, leakasztani egy ruhát és megvenni, utána pedig kallódni hagyni a szekrény aljában. De ha az ember komolyan gondolja ezt az egész hulladékmentes és környezetkímélő életmódot, akkor ennyi igazán beleférhet. Cserébe szeretni fogod a ruháidat, igazán hozzád való darabok lesznek, és örömmel fogsz minden reggel megállni a gardrób előtt. Mire vársz még?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprankent.blog.hu/api/trackback/id/tr6314714439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása