Apránként

egy kicsit több törődés, egy kicsit kevesebb szemét

a láthatatlan dolgok

2019. június 03. 01:10 - ApránkéntBarbi

Az előző írásom a tökéletlen bevásárlásról sokatoknak tetszett, és azt gondolom, ennek csupán annyi az oka, hogy mind ugyanezzel szembesülünk nap mint nap. Többé-kevésbé tisztában vagyunk a vészjósló kutatási eredményekkel, az aktuális helyzet kulcsfontosságával, a lehetőségeinkkel. Gyerekeink vannak, vagy legalábbis tervezzük őket, álmodunk róluk, vágyunk rájuk. Érezzük a felelősséget. De emberek is vagyunk, akik néha elfáradnak, néha szétszórtak, néha nem elég céltudatosak, néha csak lusták. Ezer olyan színtere van az életünknek, amiben nap mint nap helyt kell állni, és hát tudjuk, hogy nem lehet ott az ember fejbe mindig mindenhol 100%-osan. És ha hibázunk, akkor az nagyon pocsék érzés. Ha csak a hulladékmentesebb irányra való törekvésemet nézem, nálam pl ilyenek szoktak becsúszni:

  • hiába van 7 kis szütyőm, a boltban ácsorogva jövök rá, hogy mind otthon van.
  • a gyerek nyíg a bevásárlókocsiban, hogy kjémtúúúújóóó, és bár már 826-szor memorizáltam, hogy melyik csomagolás készül szelektíven gyűjthető műanyagból, mégis olyat kapok le a polcról, ami nem az.
  • elcsábulok. Legyen szó csokiról vagy egy műanyagba csomagolt málnáról.
  • vacak napom vagy szervezési malőr és nem mosok pelenkát időben, és eldobós kerül a kicsire
  • semmi kedvem főzni, a gyerekek is rajtam lógnak, inkább rendelek valamit

shopping-1165437_1280.jpg

És még írhatnám. Vannak ilyenek. És néha elbizonytalanodom. Vannak napok, amikor úgy érzem, hogy ez egy szélmalom harc, hogy igaza van azoknak, akik szerint semmi értelme a vászonszütyőimnek, a mosható pelenkáknak, a saját gyártmányú mosószernek. Hogy ettől nem lesz megváltva a világ. Ezzel nem mentem meg a gyerekeimet a rájuk váró jövőtől. A próbálkozásaimnak semmi, de semmi jelentősége nincs, mert akármilyen lelkes is vagyok, folyton hibázom. Mit ér akkor az egész?

Néhány hete valamelyik délután vásárolni voltunk a Lidliben. Úgy hozta a sors, hogy a kasszánál sorban állva mögöttünk egy hozzánk nagyon hasonló család állt. Apuka, anyuka, két lurkó, kb a mijeinkkel egykorúak. Mi is vásároltunk sok mindent, de az ő kupacuknak kb a harmadát tette kis a miénk. És akkor vágott fejbe a felismerés. Azt látom, hogy hazaviszem a felvágottat a műanyag csomagolásban, meg azt is, hogy veszek egy csomag eldobható pelenkát. De az már nem olyan feltűnő, hogy mit NEM veszek meg. Mi az, amit a tudatosabb életre való törekvés miatt ott hagyunk a boltban. És ebben az egyszerű helyzetben, ott a kasszaszalagon ez nagyon szembeötlő volt. Íme a negatív lista csak ennél az egy bevásárlásnál:

  • ásványvíz (6x1,5 liter, fóliában)
  • papírtölő
  • mosószer
  • öblítő
  • tisztítószer
  • vattakorong

Nagyon jól esett ezzel szembesülni. Ez most lehet, hülyén hangzik, de értsétek jól. Egyáltalán nem annak örülök, hogy más mennyire sok műanyag szemetet visz haza, egyszerűn ez segített láttatni, hogy igenis van értelme. Nem szabad megtorpanni, nem szabad feladni.  Nem szabad ostorozni magunkat, amikor a hibáinkkal szembesülünk. Igen, biztosan mindannyiunknak bőven van hova fejlődni, de pont ez a jó, mert ez ad lendületet, tudjuk merre tovább, lebeg előttünk egy cél.

Ha legközelebb úgy éreznéd, hogy nem elég, amit teszel, csinálj te is egy negatív listát! Írd össze, vagy csak gondold át fejben, mik azok a láthatatlan dolgok, amikkel te jobbá teszed a világot :)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aprankent.blog.hu/api/trackback/id/tr8514819848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2019.06.04. 10:35:23

Valahol igazad van - hogy te mit teszel, nem sokat számít. Az számít, hogy sokan mit tesznek. Az meg attól is függ, hogy te mit teszel.
Ugyanakkor a világot tényleg nem váltja meg a szelektív hulladékgyűjtés, de annyira nem nehéz, hogy külön szedd, ami újrahasznosítható, hogy meg lehet tenni, és csak jót teszel vele.
Különben ha olyat vettél, ami nem újrahasznosítható, azt is jobb a műanyagba dobni, mert legalábbis nem a kommunálissal kezelődik együtt.

A másik; legalábbis kettőn áll a vásár. A világon az államok, hadseregek sokkal több erőforrást pazarolnak, mint amit az egész világ szelektív hulladékgyűjtése megspórol. És általában amire "fentről" van szándék, az meg is valósul, az alulról jövő kezdeményezéseknek kisebb az esélye. Ennek ellenére én is nyugodtabban alszok, ha megtettem, amit tudok.

Hogy vásárlás; nem kell mindent össze-vissza venni. Sokat segít különben, ha amúgy sincs pénzed :D De komolyan, néha ezt ilyen csoda-praktikaént is hozzák mindenféle tanácsadók, hogy nem vásárolsz hülyeségeket->marad pénzed :D
De az is komoly környezetvédelem, ha nem dobsz ki tárgyakat. A megunt, de működő cuccokat el lehet adni, de a hibásakat is. Lesz, aki megjavítaná a saját ugyanolyanját, és nem kap máshogyan alkatrészt (én is szerelek sok mindent, de hibás cuccokat nagyon nehéz szerezni más dolgok javításához). És valamiből újat gyártani még mindig több szeméttel jár, mint a meglevőket tovább használni.

ApránkéntBarbi 2019.06.05. 02:06:37

@ColT: tök igazad van :) Én alapvetően nagyon lelkesen állok az egészhez, igyekszem minél többet tenni, és azért írok minderről, hogy az ismerőseimet és ismeretleneket is motiváljak, hogy csinálják utánam. Mert alapvetően hiszek abban, hogy van értelme a mi apró lépéseinknek is. Ha nem hinnék ebben, akkor mit csinálnék?? Ülnék naphosszat jajveszékelve, hogy miért nem hoznak már olyan döntéseket a politikusok, hogy megmentsék a gyerekeimet? Lehetne. De én inkább megteszem azt a kis keveset is, amit tudok. És szuper, amikor szembejön valaki olyan, aki szintén :)
(ki nyelt le mit??)
süti beállítások módosítása