Apránként

egy kicsit több törődés, egy kicsit kevesebb szemét

ebben a hónapban ezt edd

2019. február 05. 00:33 - ApránkéntBarbi

Indítok egy sorozatot! Innentől kezdve minden hónapban bemutatok neked egy szezonális zöldséget vagy gyümölcsöt. Összeszedem neked, hogy miért hasznos, miért jó, és még receptet is hozok, sőt, ha minden jól megy, megmutatom azt is, hogy amit én készítettem, milyen lett. Ez is, mármint a szezonális és hazai termények vásárlása és fogyasztása fontos eleme a nulla hulladékos életmódnak. Hogy miért? Sorolom:

(forrás)

  • Ami nem szezonális, az jó eséllyel egy messzi országból vagy akár a világ másik feléről érkezik. Ahhoz, hogy ekkora utat megtehessen az adott zöldség vagy gyümölcs, idejekorán le kell szedni és mindenféle vegyszerekkel kell kezelni, hogy beérjen de ne menjen tönkre, mielőtt megkapnád. Gondold végig, amikor vásárolsz, hogy tényleg szükséged van-e rá, nem várhat-e még pár hónapot az a tuti eperkrémleves recept?
  • Termelőktől és szezonálisat a legkényelmesebbe piaci vásárlással lehet beszerezni. Sokkal nagyobb palettáról választhatod ki, hogy mit szeretnél. A boltokban sokszor kényszeredetten emelünk le valamit, mert nincs jobb, szebb, nincs más, és ennek akár az is lehet a vége, hogy végül nem is kerül felhasználásra az adott áru. Ha azonban a piacon végigmustrálod a kínálatot, biztosan lesz, amin megakad a szemed, amibe egyből szeretnél beleharapni, ami végre lezárja a fejedben a "te jó ég, mit főzzek ma már megint" káoszt.
  • Kati néni vagy Géza bácsi a piacon nem fogja felesleges nejlonokba csomagolni a kiló krumplid, sőt lelkesedni fognak a saját kis szütyőkédért, amiben hazaviszed
  • Még a tejes Karcsi bácsi is szívesen megtölti a magaddal hozott üvegedényeket tejjel, és pakol neked joghurtot is a csatos üvegedbe, ha megkéred
  • Laci bácsi biztos nem fuvarozta a mosolygós almácskáit többszáz kilométert, mire a kezedbe vehetted azokat. Ezzel szemben a boltinál biztos lehetsz abban, hogy azok a szegény kis szabolcsi almák többet zötykölődtek rekeszekben, sötét hűtőkocsikban, mint amennyit  érdemelnek. Pláne, ha nem is hazait kapsz a boltban, hanem mondjuk spanyolt. Mekkora lesz így egy rekesz alma környezetterhelő hatása?
  • Ráadásul, amikor a piacon Lujzi nénitől vásárolsz, sokkal biztosabb lehetsz a paprikád előtörténetét illetően, mintha valamelyik élelmiszerüzlet polcáról emelnéd le.

Egy szónak is száz a vége, én támogatom a magyar termelőket, gazdákat, kicsiket és nagyokat, és ha tehetem, közvetlenül tőlük vásárolok. És ez nem csak a piacot jelenti! Nálunk például elég vacak a piac, de annak már utánajártam, hogy hol tudok venni tojást háztól. Nálatok van a közelben piac? Vagy ismered a helyi termelőket?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprankent.blog.hu/api/trackback/id/tr7014608702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása