Apránként

egy kicsit több törődés, egy kicsit kevesebb szemét

vízszűrő kancsó

2019. január 24. 16:22 - ApránkéntBarbi

1.jpg

(forrás)

Ha jól emlékszem, az első vízszűrő kancsónkat még a nászajándékba kapott médiamárktos utalványból vettük. Nagyon szerettük használni, mert mindketten sok vizet iszunk és szűrt vizet tettünk a kávéfőzőbe, ezt használtuk főzéshez is. Aztán amikor a férjem szüleinél laktunk, a miénk dobozba került, de szerencsére nekik is volt, így ott is szűrt víz volt mindig. Most viszont, hogy 5 hónapja újra saját háztartásban élünk, előkerült ugyan a kancsónk, de az egyik legmagasabb polcon pihen. Hogy miért? Mert kicsi… olyan kancsónk van, ami egyszerre 1,5 liter vizet tud szűrni, és ez elég kis mennyiség, tekintve, hogy már hárman isszuk, én tényleg sokat iszom, és mindennap főzök is. Szóval túl sokszor kell megtölteni és várni, hogy átfolyjon. Macera. Nem vagyok büszke rá, de az utóbbi időben elég sok PET palackot halmoztunk fel. Ezt megelégelve végül úgy döntöttünk, hogy kell egy nagyobb kancsó. Szerencsére gyártanak is nagyobb méretet. Mielőtt azonban gyorsan levennénk a polcról megint egyet csak úgy találomra, kicsit utána akartam olvasni, mert őszintén szólva azt sem tudom, hogyan működik. Azt meg pláne, hogy miben különböznek egymástól a polcon egymás mellett sorakozó kancsók, szűrők és gyártóik.

 

Miért jó egyáltalán a vízszűrés?

Te iszol csapvizet? Jóízű? Akkor mázlid van! Nálunk például reggel kifejezetten borzalmas íze van. Ha teát főzök, vagy szörpöt csinálok, akkor még elmegy, de magában nem iszom meg (a férjem szerint még a kávét is elrontja). Napközben viszont egész jó. A másik dolog pedig, hogy annyi mindent hallani arról, hogy milyen nehézfémek, gyógyszermaradványok, hormonok vannak a vizünkben. Ha a szolgáltatók honlapját átböngésszük, biztosan találunk mérési adatokat, amelyek azt bizonygatják, hogy minden veszélyes anyag bőven a határérték alatt van. És bizonyára nem is okoznak gondot. De azért mégiscsak jobb nélkülük, nem?

A másik nagy érv a kancsók mellett természetesen a hulladékmentes mivoltuk. Nincs több műanyag palack! És a fólia, amibe csomagolják! Ez szuper dolog, főleg ha utána számolunk. Egy szűrő a kancsóban 100-120-150 liter erejéig jó, típustól függően. Ha csak a 100 literrel számolunk, és a palackozott vizet pedig 2 literes kiszerelésben vennénk, akkor is 50 műanyag palackot spóroltunk meg egyetlen szűrővel. És akkor a pénzről még nem is beszéltünk! Egy szűrő kb 1500 forint, lehet jóval drágában is találni, de ha nagyobb kiszerelésben vesszük, akkor meg még ennél is olcsapóbbra jön ki. 50 db 2 literes víz pedig 4000 forint. Ha a kancsó árával is számolunk , akkor is megéri már 200 liter után, ami nem is olyan nagy mennyiség, ha azt vesszük, hogy az átlagos napi vízszükségletünk kb 2,5 liter. Ezt a mennyiséget egy ember 80 nap alatt gurítja le, kettőnek viszont már csak alig több mint egy hónapig tart ki.

termalfurdo_reggeli_vizfogyasztas_1-1.jpg

 (forrás)

Rendben, akkor jó, de hogyan működik?

A kancsók általában 2 részből állnak: egy alsó, meg egy felső részből. A felsőbe töltjük a vizet, ennek az alján van kialakítva a hely a szűrő számára, amin szépen átcsorog a víz az alsó részbe. Amikor öntesz a kancsóból, akkor az alsó részből csurran ki a már frankón megtisztított víz. Tádááám. Na, ez eddig oké, de mit csinál a szűrő, és mit szűr ki tulajdonképpen? Ami mindegyik fajtában közös, hogy aktív szénnel szűrik ki a szerves vegyületeket (úgy, mint klór, klórszármazékok, gyógyszerek, hormonok stb.) Ezen kívül ma már a legtöbb típusban ioncserélő gyanta is van, ami lágyítja a vizet, magyarán a vízkövet szűri ki. Ez szupijó dolog, mert itthon elég kemény a víz, és nem tudom, te milyen gyakran vízkőteleníted pl. a vízforralót, de nálunk 2-3 naponta lehetne. Tényleg igaz, hogy amikor szűrt vizet használtunk, akkor, ha volt is erre szükség, jóval ritkábban került rá sor. És azért a főzésnél sem mindegy, hogy milyen keménységű a víz, amit használunk, mert még a zöldségek íze is más lehet miatta. Gondoltad volna? (Lehet, hogy ezért nem eszi a fiam a zöldbabot? hmmm :D) Apropó vízkeménység: tudtad, hogy minél keményebb a víz, annál finomabb az íze? A Fővárosi Vízművek oldalán van pár érdekes infó, itt a szolgáltatási területükhöz tartozó települések vizének összetételét is meg lehet nézni.

 

Oké, meggyőztél, de akkor milyet vegyek?

Sok olvasgatás és böngészés után arra jutottam, hogy olyan oltári nagy különbségek nincsenek. Méretben van szórás, a legkisebb alig több, mint 1 litert szűr egyszerre, a legnagyobb (ami nálunk minden valószínűség szerint a befutó lesz) 2,2-t. Van mindenféle szín meg dizájn, egy normális hűtő ajtajába pedig elvileg a legtöbb befér. A szűrőknél akad egy-két különc darab, például van olyan, ami nem olyan jó a vízkő szűrésében (Laica Mineralbalance), mondván, azt a kálciumot és magnéziumot szűrné ki, ami amúgy fontos a szervezetünk számára. Egy másik érdekes típus kiszűri ugyan rendesen ezeket is, majd utólag ad magnéziumot a vízhez (BWT Magnesium Mineralizer). Létezik olyan is, amihez extra baktériumszűrő is tartozik (Laica Predator Germ STOP rendszerrel). Na, ezen a ponton már kicsit összeszaladt a szemöldököm. Nem volna szép, ha a csapvízből tényleg baktériumokat kellene szűrni… Elvileg pont azért használnak klórgázt, hogy egy baci se élje túl. Persze ha a szipiszupi szűrőnk jól kiszűri a klórt a vízből, és aztán napokig hagyjuk állni a szűrt vizet, akkor el tudom képzelni, hogy beindul valami. Na de nem azért szűr az ember vizet, hogy aztán az csak ott álljon.

Hogy vízszűrő kancsót használni palackozott ásványvíz helyett remek döntés, ahhoz kétség sem fér. Ahhoz viszont, hogy igazán hulladékmentes legyen a történet, a szűrőkkel kellene kezdeni valamit. Ezeket ugyanis kb havonta cserélni kell. Meglepődve tapasztaltam, hogy mindhárom gyártó, akinek a termékeit nézegettem, gondot fordít erre is. A BWT-nél lehetőség van a szűrőket újratölteni. Bár a honlapjuk szerint ez Magyarországon még nem érhető el, jó ötlet lenne, mert a műanyag házat meg lehetne vele spórolni. Arról sajnos nem írnak, hogy a használt töltettel amúgy mit kell vagy lehet csinálni, hova önti ki az ember. A Brita az egyik legrégebb óta vízszűréssel foglalkozó cég, náluk az újrahasznosítás már évtizedek óta megy. Ők visszagyűjtik a szűrőket, szétválasztják a műanyagot és a szűrőanyagokat, a műanyagot tisztítják és granulálják, így újra felhasználható. Az aktív szenet visszajuttatják annak eredeti gyártójához, ahol aztán szennyvíztisztító berendezésekben hasznosítják újra, miután egy speciális technológia segítségével „újraélesztik”. Az ioncserélő gyantát megtartják, és teljes mértékben újrafeldolgozzák, így visszanyeri teljes kapacitását. Ez nagyon jól hangzik, viszont nem találtam meg, hogy innen Magyarországról miként lehetne eljuttatni hozzájuk Németországba a használt szűrőket. Több webshopban, ahol árulják őket, fel van tüntetve, hogy korábban gyűjtötték őket, de ez most átmenetileg szünetel. Ezzel szemben a Laica szűrők gyűjtése folyamatos. Én az Ökokuckó oldalán olvastam a részletekről, mely szerint a használt szűrőket vissza lehet vinni hozzájuk, és ők továbbítják a disztribútornak, aki ahelyett, hogy visszavinné Olaszországba őket (mert a szállítás sincs túl jó hatással a környezetre), leszerződtek egy magyar céggel, akik a használt szűrőket bezúzzák és cementet csinálnak belőle. Tök jól hangzik, nem?

Akárhogy is, ez az utolsó dolog szerintem nagyon fontos, és nekem nagyban segített eldönteni a dolgot. Megyek és meg is veszem gyorsan a kiválasztott kancsót! Ha üzembe lesz helyezve, mindenképp megmutatom majd!

Te használsz kancsót? Főleg vizet iszol, vagy ízesíted (tea, szörp, limonádé stb.)?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aprankent.blog.hu/api/trackback/id/tr3314585316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kata Nagy 2019.02.21. 18:31:32

Csak annyit mondok, ez egy szuper kancsó!
A férjem azóta nem iszik palackos vizet, pedig függő volt!

Kata Nagy 2019.02.21. 18:33:45

Ja, és köszi az ökokuckós tippet, teljesen felvillanyozott!
süti beállítások módosítása