Helló április, helló hónapos retek! Bizony ám, erre a hónapra a hónapos retket választottam nektek, magunknak, mert ez most igazán szezonális! Keressétek hát a piacon, zöldségesnél, és egyetek jókat! Na de miért is jó nekünk a retek? Mindjárt arra is kitérek.
Csak hogy tiszta legyen, ez most az a szép piros bogyós retek, ami talán a legismertebb és legkedveltebb fajta. Mert létezik ugyebár a fekete retek is, ami ősszel és télen a legjobb, meg van a jégcsapretek, ami egészen másfajta, és van a daikon is, ami egy ázsiai retek és szintén télen a legjobb fogyasztani. A hónapos retek élénkpiros és kis gumójú, bár ritkán megjelennek gömb, szív, tojás és henger alakú, piros, fehér és lila héjú hónaposretek-fajták is.
Azt tudtad, hogy remekül tűri a hideget és a fagyot is akár? Ezért könnyű már áprilisban is frissen szüretelni a tél végén elvetett magokból. Már 2-3 °C-on elkezd csírázni, és bár kell neki a sok nedvesség és napsütés, de igazi tavaszi zöldség, így hajtatásban már február-márciusban, szabadföldön pedig akár március-áprilisban megjelenik.
Hogy miért érdemes fogyasztani? Kéntartalmú illóolajainak hála nagyon jót tesz az emésztésnek! Kiváló étvágyjavító, serkenti az epetermelést így szabályozva az emésztést és az anyagcserét, megszünteti az epepangást így előzve meg az epekőképződést. A retekgyökér remek B1 és C vitaminforrás, és leveleiről sem érdemes megfeledkezni: ezeknek magas vas- és folsavtartalma van.
Leginkább nyersen szokás enni, ami azért is jó, mert feldarabolás után hamar elillannak kéntartalmú illóolajai. Van, aki megfőzi, akkor elveszíti csípősségét, helyette édeskés íz marad. Remekül érvényesül az íze csirkemájjal, metélőhagymával, salátával, enyhébb ízű halakkal vagy borjúhússal. Ez a recept pedig tökéletes köretet varázsol a retekből:
Sült fűszeres hónapos retek
- 2 csokor hónapos retek
- 2 ek olaj
- só
- bors
- kakukkfű (ízlés szerint)
- 2-3 ek balzsamecet
- A retket apró darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a feldarabolt retket. (Ízlés szerint használhatunk mogyoróolajat, olívaolajat vagy éppen napraforgóolajat is.) Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, majd meglocsoljuk 2 evőkanál balzsamecettel.
- Alaposan összeforgatjuk, majd félig lefedve 10-15 percig pároljuk, közben többször összeforgatjuk, és ha szükséges, még ízesítjük.
- Amikor a retek már kellően megpárolódott, levesszük a fedőt, majd nagyobbra vesszük a hőfokot, és pár perc alatt pirosra, ropogósra pirítjuk.
- A sült fűszeres reteksalátát ízlés szerint kínálhatjuk pl. sós kalácsok, húsok, pástétomok mellé.
(forrás Mindmegette)