Apránként

egy kicsit több törődés, egy kicsit kevesebb szemét

ezt edd márciusban - medvehagyma

2019. március 06. 18:53 - ApránkéntBarbi

Új hónap, új szezonális ennivaló :) szóval jöjjön a 

medvehagyma

allium-ursinum-846496_1920.jpgSajnos leginkább azért ismerjük, mert majdnem minden évben meghal valaki azért, mert összekeveri a gyöngyvirág leveleivel, melyek mérgezőek.  Hogy ez semmiképpen ne történhessen meg, 2 dologra kell nagyon figyelni: az illatára és a tapintására. A medvehagymának fokhagymára emlékeztető illata van, nem véletlenül szokták vadfokhagymának nevezni. A levelei pedig nagyon lágyak és puhák, törékenyek, míg a gyöngyvirágé kemény, szinte már fás. Ezeket észben tartva, senki nem járhat pórul.

Oké, megvan a hagyma, de mire jó? Nem csak az illata, de a hatóanyaga is azonos a fokhagymáéval, így ugyanúgy baktérium- és gombaölő. Csökkenti a vérnyomást, szédülést, fejfájást, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot. Egyfajta természetes antibiotikum. Remekül hangzik, nem?

Akkor irány az erdő, és szedj magadnak! Figyelni kell ám, mert vannak védett területek, ahol tilos szedni. Ha viszont jó helyen jársz, akkor szedj bátran, csak arra figyelj, hogy virágzás előtt szedd le, és a gumója minden esetben a földben maradjon.

wild-garlic-3946231_1280.jpgHa nem szeretnél az erdőben bóklászva medvehagyma után kutatni, akkor keresd fel a legközelebbi piacot, hiszen, ha szezonja van, biztosan lesz nem is egy árus, akinek a portékái között megtalálod. Ez talán még egy fokkal biztonságosabb is, bár ilyenkor is érdemes megszaglászni a kis csokrot, mielőtt hazavinnéd. Ha teheted, nagyobb mennyiségben is vehetsz, hiszen, ha kisebb adagokban lefagyasztod, később bármikor előveheted és felhasználhatod például egy jó pogácsához vagy egy ízletes vajkrém elkészítéséhez. Ez utóbbihoz hoztam most egy egyszerű receptet.

Medvehagymás vajkrém

10 dkg vaj

2,5 dkg medvehagyma

1 ek olívaolaj

1 tk citromlé

só ízlés szerint

Az alaposan megmosott és szárazra törölt medvehagyma leveleket vágd apróra és keverd el az olívaolajjal, citromlével, sóval. Botmixerrel is pépesítheted. Ezután dolgozd össze a puha vajjal, amíg jó krémes nem lesz. Tedd végül hűtőbe, hogy megszilárduljon kissé. Kenyérre kenve is isteni, de ha sütés előtt a csirkét kened be vele annak is fantasztikus ízt ad.

És hogy mi köze a medvéhez? Úgy tartják, hogy a téli álmukból előbújó barna medvék előszeretettel csemegéznek belőle. Hát, meg tudom érteni őket :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprankent.blog.hu/api/trackback/id/tr214669173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása