Apránként

egy kicsit több törődés, egy kicsit kevesebb szemét

mosható női betétek - mi legyen a bugyiban?

2019. május 23. 12:50 - ApránkéntBarbi

Tipródtam egy ideje azon, hogy akarok-e hosszasan értekezni és mélységeiben írni a mosható női betétekről. Mert nem is használom olyan régóta. Meg ez olyan izé, na. Arról írjak, hogy mikor, mit és miért rakok a bugyimba? Nem túl intim téma ez? Nem kéne ezt inkább megtartanom magamnak, és a közelebbi rokonoknak, barátnőknek, akiket amúgy is folyton ezekkel a dilijeimmel traktálok?clothes-hanger-clothes-line-hanger-1597650.jpg

De úgy döntöttem, hogy nem. Egyfelől azért, mert ne csináljunk már ebből is tabut! Igen, arról fogok írni, hogy mi van a bugyimban, de attól még ez egy olyan téma, amit nem szégyellni kellene, meg sutyorogni róla, hogy meg ne hallja valaki más. Miért ciki a boltban is leemelni a polcról egy csomag betétet vagy tampont? Így szocializálódtunk, de ideje változtatni. Nem is igazán értem, hogy réges-régen túl a szexuális forradalmon, a mai világban miért tabu a menstruáció. Amikor a meztelenség és a szex már annyira nyilvános és hétköznapi, miért nem illik beszélni arról, hogy mi nők havonta egyszer vérzünk. Sőt, arról még kevésbé beszélünk, hogy két vérzés között is betétet használunk. Természetes. Normális. Így van kitalálva. Akkor miért ciki?

Emlékszem, hogy kislány koromban, amikor először hallottam a menstruációról, megijedtem. Nem igazán értettem. Egy könyvben olvastam róla, valami fajta gyerekeknek szóló „így működik az emberi test” jellegű könyv volt, ami az ilyen dolgokra is kitért. Kérdezni nem mertem. Aztán egy barátnőnél voltam nyáron, amikor először megjött. Szerencsére ő már túl volt addigra az elsőn, így segített, kaptam betétet, de amikor hazamentem, azt sem tudtam, hogyan mondjam el anyukámnak. Szégyelltem. Miért? Már nem emlékszem.

Ma már azért másként állok ehhez a témához. Nyilván az évek alatt megismertem és megértettem a testem működését. Már nem ijeszt meg, csak ha valami nem megszokott dolgot tapasztalok a bugyimban. De évek kellettek ahhoz, hogy ma már tudjam, hogy mi a normális és mi nem az. És itt kanyardok vissza a betétekhez.

Mi, a 21. század lányai és asszonyai, hálásak lehetünk azért, hogy ma már nem mohát, pergament, állati bőröket, hamut, vagy vattát kell magunkba dugdosni, és nem kellenek mindenféle kényelmetlen övek, pántok, hevederek, hogy betéteket tartsanak a helyükön. Pedig sokaknak a mai napig ezek is hasznosak lennének (apró megdöbbentő adat: a WHO felmérései alapján Indiában a fogamzásképes női lakosság csupán 12%-a (!) fér hozzá valamifajta modern intim higiénés eszközhöz). De mi már annyira szerencsések vagyunk, hogy számtalan formájú, méretű, nedvszívó képességű, színű és illatú betét vagy tampon közül választhatjuk meg a hozzánk leginkább passzolót. És micsoda kényelem! Csak kicsomagolom, beragasztom, majd kiszedem, összecsomagolom és kidobom. Vagy kicsomagolom, felcsússzantom, lehalászom, kidobom. Szinte hozzá sem kell érni. Szinte rá se kell nézni. Szinte nincs is.

Pedig a szélsebesen kihajított betéttel együtt annak a lehetőségétől is megfosztjuk magunkat, hogy észrevegyük a testünk jelzéseit. Pedig a testünk kommunikál! Csak épp süket fülekre talál, mert esélyt sem adunk, hogy megértsük. Nem azt mondom, hogy minden alkalommal másszunk bele könyékig a produktumba, de szeressük annyira magunkat, hogy törődünk a jelzésekkel. Tudjátok milyen sok infóval szolgálhat a belőlünk távozó menstruációs vér vagy hüvelyváladék mennyisége, színe, állaga, szaga? Azt gondolom, hogy attól, hogy nem beszélünk ezekről a dolgokról csak saját magunk megértésétől és elfogadásától kerülünk egyre messzebb. Egy mosható betéttel a kézben legalább kicsit több időnk van ismerkedni magunkkal.img_20190515_141608logos.jpg

És higgyétek el nekem, nem olyan gáz mosni. Ha képesek vagyunk szembenézni azzal, hogy az, ami a betétről visszanéz ránk, a saját testünk része volt, nem másé, a miénk, akkor nincs benne semmi gusztustalan. Max annyi, mint egy használt zsebkendőben. Hangsúlyozom, a saját használt zsebkendőnkben. Nyilván, mint a használt zsepi, ez is felvett higiéniai kérdéseket, de ha megfelelően vannak kezelve, akkor semmivel nem rosszabbak az eldobhatónál. Időben kell cserélni, a vért pedig még frissen hideg vízzel alaposan kiöblíteni. Ha nem otthon cserélünk, akkor remek kis vízhatlan szütyőket lehet kapni, amiben haza tudjuk vinni a használt betéteket, és otthon öblíthetjük. A kiöblített betétek pedig mehetnek a ruhákhoz a mosásba. Ha szükséges, a foltokat marhaepeszappannal meg lehet dolgozni, de az az egyik kedvencem ezekben a betétekben, hogy állati jó mintákat lehet kapni, amik egészen jól elrejtik a foltokat is.

Bevallom, eleinte én is szörnyen ódzkodtam. De hát van nekem egy nagyon jó barátnőm, aki a mosható pelenkázással is megfertőzött, és tőle hallottam mindig többet és többet a női betétekről is. Még egy éve sincs, hogy az első tisztasági betétet megvettem. Ha egy éve valaki azt mondja nekem, hogy ma már a véres betéteimet is mosni fogom, kinevettem volna. Először csak pár darab tisztasági betét, aztán még néhány, most pedig már ott tartok, hogy rendes, vérzéshez való betéteim is vannak. Sőt, hozzátartozik az igazsághoz, hogy december óta van egy kelyhem is, amivel azonban még nem felhőtlen a viszonyom. Valószínűleg nem passzolunk teljesen, de még nem jutottam oda, hogy másik után nézzek. Viszont már a kehely alá az előforduló szivárgások miatt is mosható betéteket használok, nem eldobósat, így összességében mostanra jelentősen csökkent a kukában landoló szemét mennyisége.

És ez a másik (a blog alaptémáját tekintve talán a hangsúlyosabb) aspektus. A keletkező szemét. Ez a másik ok, amiért úgy döntöttem, hogy mégis csak írok erről. Csak kihajítjuk a használt betéteket, tamponokat, és meg sem fordul a fejünkben, hogy mi lesz velük? Pedig semmivel sem jobb a helyzet, mint az eldobható pelenkák esetében. Mennyi sok, évszázadok alatt sem lebomló hulladék! Minden nap! Belegondoltatok ebbe valaha? És abba, hogy miből állnak ezek a mai modern betétek? Hogy vajon milyen hatással vannak a testünk oly becses részeire? A tamponokról ma már tudjuk, hogy ésszel kell használni, különben veszélyes (toxikus sokk szindróma). De mi a helyzet a betétekkel? A Libresse saját oldalán olvasható egy jó kis lista a sok remek műanyagról, amit a betétekhez használnak: polietilén, poliészter, szilikonbevonat, szuperabszorbens polimerek. Tényleg ez kell nekünk? A sok parfümmel, festékkel és ragasztó anyaggal együtt nem is csoda, ha irritálnak. Szakirodalmat sajnos nem találtam, csak nagyon sok egybehangzó történetet arról, hogyan szűntek meg a folytonos fertőzések, irritációk, állandó felfázás azután, hogy az eldobható betéteket moshatóra cserélték. Sőt, a menstruáció hossza és a görcsök is csökkentek sokaknál, akik váltottak. Nem véletlen.

A testünk nem arra van kitalálva, hogy műanyagba csomagoljuk. A bolygónk pedig nem azért van, hogy az elhasznált műanyaggal borítsuk be minden négyzetcentiméterét. Igen, óriási dolog, hogy feltalálták a betéteket, nők milliói rebegnek hálát érte, és oltári szerencsénk van itt, a fejlett nyugaton, hogy bármikor hozzáférhetünk. De itt az idő, hogy továbblépjünk, mert itt van az orrunk előtt egy még klasszabb verzió.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aprankent.blog.hu/api/trackback/id/tr4314843490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acycloren 2019.05.24. 14:17:45

Én a freebleeding mellett vagyok. Ami folyik, annak szabad utat kell engedni.

kmera 2019.05.24. 15:38:31

Oké, azt el tudom képzelni, hogy HA van olyan mosdó egy munkahelyen, hogy a wc ÉS a mosdó együtt van, zárható, akkor cserénél kimosom a helyszínen hideg vízzel, és a már tiszta, jól kicsavart betétet elteszem egy igen jól zárható csomagba. Ha nincs....? Ezt egy nap 6x megismételni csak a munkahelyen, mielőtt elindulok haza a buszon, ahol ülök még egy bő órát, majd gyalogolok, stb., és jön velem egy rakat használt, beszáradt vért tartalmazó rongyocska, a vér pedig elkezd lebomlani, és az bizony erősen bűzlik egy szép nyári napon, vagy a fűtött irodában, egyéb helyen? Otthon meg azzal kezdeni, hogy nem ülsz le, hanem nekiállsz a már durván szennyeződött és már közel sem higiénikus cuccot kivakarni mindenből? Na, ezt nem hinném, hogy sokan megtennék. Egy bármilyen kis munkahelyen lehet, hogy nem dolgoznak annyian, hogy elszórakozz ezzel, de szerintem a legtöbb helyen nem tudsz elzárkózni ennyire, és ennyi időre se, hogy ezt így rendbe rakd.

kovacsbelane 2019.05.24. 16:44:12

@kmera: Raadasul az ilyen munkahelyi logybolgetes utan nem artana alaposan kitakaritani a mosdokagylot.

acycloren 2019.05.24. 17:00:59

@kmera: Ugyanmár! Szűklátókörű vagy. Ez csak egy ilyen hipszter mozgalom, értelme semmi.
Még a pelenkákat megértem, ha textilt használnak. Azt se mindig persze. Otthon lehet textilezni, de szerintem ha útra kel a család, akkor használhatnak eldobható pelenkát.
Ugyanez tisztasági betétekre is alkalmazható. Otthon lehet ezzel szórakozni, de mondjuk munkahelyen, utazáskor ez viccnek is rossz.

A posztban ajvékol a szerző, hogy a tisztasági betét irritációt okoz, meg sorolja a különféle műanyagokat, hogy kell-e ez nekünk... Hát egy ilyen mosható betétben meg szépen tenyészik a húsevő baktériumtól kezdve minden gomba stb.
Lehet választani. Műanyag.

"Szakirodalmat sajnos nem találtam, csak nagyon sok egybehangzó történetet arról, hogyan szűntek meg a folytonos fertőzések, irritációk, állandó felfázás azután, hogy az eldobható betéteket moshatóra cserélték. Sőt, a menstruáció hossza és a görcsök is csökkentek sokaknál, akik váltottak. Nem véletlen." - Placebó hatás? Az egy vicc, hogy az eldobható betéttel tovább tartana a menstruáció vagy fájdalmasabb lenne.

ApránkéntBarbi 2019.05.24. 17:42:19

@kmera: Igazad van, a felvetésed teljesen jogos! Ha az embernek tényleg hatszor kell egy nap cserélnie, és aztán még órákig utazik 40 fokban hazáig, akkor nem igazán ajánlom, hogy mosható betétet használjon. Megvannak a korlátai ezeknek a betéteknek is. De akkor meg ott vannak a kelyhek, amit minden gond nélkül lehet használni és cserélni egy nyilvános wc-ben is, csak legyen nálunk egy kevés víz, amivel leöblítjük, mielőtt visszatennénk. Nem lesz a világon mindenkinek, minden élethelyzetben a mosható betét a megoldás. Én csak azt szerettem volna, hogy aki elolvassa az írásomat, elgondolkodjon azon, hogy mit és miért használ, és hogy nem létezhet-e számára jobb megoldás.

ApránkéntBarbi 2019.05.24. 17:45:32

@acycloren: A freebleedinget a gyakorlatban hogy kell elképzelni? Ha nem használ az ember lánya betétet vagy bármi mást, hogy felfogja, akkor a ruha lesz véres és minden, amire ráül?

ApránkéntBarbi 2019.05.24. 17:58:53

@acycloren: Pelenkázásnál sem ördöngösség utazásnál, nekem van 2 zsákom, ami vízhatlan, beleteszem a használtat, este, amikor hazaérünk, intézem a napi adagot. De megértem azt is, akinek az eldobható könnyebb ilyen esetekben.
A betéteknél viszont nem értem ezt a nagy ellenkezést. Már miért tenyészne benne húsevő baktérium vagy bármi más pár órányi használat után? Ha meg tenyészne, akkor a tamponban nem tenyészik? És írtam @kmera kommentjére is, hogy egy munkahelyen vagy akár utazásnál valóban lehet, hogy nem a mosható betét a legtökéletesebb megoldás (bár hagyjuk meg mindenkinek, hogy maga döntse el, hogy mi a jó neki), de akkor lehet kelyhezni, és akkor még mindig nem a műanyagban pácolódunk.
Megértem, ha számodra nem meggyőző, ha mások tapasztalataira támaszkodva írom, hogy a választásunk hatással lehet a menstruációra, számomra is megdöbbentő, de elég sokat olvasgattam ahhoz, hogy elhiszem, hogy így van. Nem kötelező neked is elhinni. De még ha neked is van igazad, és semmi különösebb pozitív hatása nincs a saját testemre és egészségemre nézve annak, hogy eldobható helyett a moshatót használom, még akkor is ott van a keletkező hulladék. És számomra ez is éppen elég indok arra, hogy a moshatónál maradjak.

ApránkéntBarbi 2019.05.24. 22:15:28

@similar: akkor hajrá a kehellyel! Nem vagyunk egyformák, és nem is akartam azt sugallni, hogy a mosható betét mindenkinek minden létező élethelyzetben az egyetlen és tökéletes választás. A kehely is szuper, és ugyanúgy hulladékmentes.

kmera 2019.05.24. 22:30:44

Vettem kelyhet, de egyelőre nem volt túl sikeres a próbálkozás, a kivételnél legalábbis nagyon nehéz volt, erről egy videót találtam, amit valószínűleg kipróbálok kövi alkalommal (csak időközben elmúlt a mensim, és a kehelynél is igaz, hogy amikor már nincs sok cucc, akkor már nem túl jó használni).

A melóhelyi wc-vel kapcsolatban: bazi nagy irodában dolgozom, sokan toporognak az ajtó előtt, ha az ember nekiindul, és mindenféle csomagokkal nekiindulni egy mosdóhasználatnak egy koedukált irodában, több, mint kellemetlen. Azzal együtt, hogy bárkinek elmesélem, hogy mi a helyzet a biológiával, de azt is tudom, hogy visszatetsző akkor is ezzel demonstrálgatni, mert egyszerűen senki nem kíváncsi rá - a nőket is beleértve - hogy ki hol tart a ciklusával.
Egy gyárban még frankóbb lehet...

Egyébként a lebomló vér igenis veszélyes, ahogy az óvodás gyerekem, ha bekakilt, az ő ruháját is minimum kiöblítették és nem hagyták ott száradni, büdösödni órákig, úgy ezt sem tenném. Ez így nagyon úgy tűnik nekem, hogy amit nyersz a réven, elveszted a vámon...

Egyébként biztosan klasszabb lenne nőnek lenni már akkor, ha egyszerűen több normális nyilvános wc-hez jutnánk hozzá, meg az irodákban, munkahelyeken gondolkodnának a tervezők, hogy mik is a valódi igények - ez már előrelépés lenne afelé, hogy alternatív dolgokkal is kísérletezzünk. Addig, amíg meg dress code és meetingek, meg társai vannak, addig tuti, nem ebben az irányban fogunk sokan lépni. :-(

ApránkéntBarbi 2019.05.25. 00:20:51

@kmera: Na a kehellyel pont így vagyok, és még az is lehet, hogy ugyanazt a videót találtuk meg, mert én is tervezek kipróbálni egy új technikát a kivételre, ha legközelebb megjön. De valószínűleg nekem kicsi a kelyhem, mert kb 4 óra után megtelik és szivárog. Mások meg azt írják sok helyen, hogy akár 12 órát is elvannak vele. Ha találnék egy ilyen kelyhet, akkor nem lenne gáz, hogy merre járok egész nap, mert elég lenne reggel és este üríteni.
Egyébként, ahogy korábban is írtam, teljesen igazat adok neked. Van vele macera, és nem könnyű ilyen munkahelyi mosdókban megoldani. De még akkor is ott van a ciklus nem vérzős összes többi napja, amikor az eldobható tisztaságit moshatóra lehet cserélni. Ahogy írtam, én is csak azzal kezdtem. És akkor nincs para a vér miatt, kivenni, berakni ugyanannyi, mint az eldobósat, csak a használtat nem a kukába, hanem a szennyesbe dobom. Ha nyitott vagy a váltásra, akkor esetleg ezeknek adj egy esélyt.

biborosch 2019.05.25. 02:06:05

A menstruáció teljesen természetes dolog már csak azért is, mert ha nem akarjuk, akkor is jön. Így teremtett bennünket Istenke. Konkrétan nem engem, mert én férfi vagyok, de a lányokat igen. Ezért ezt, ahogy szülés után a kisbabák pelenkájának elhelyezését is, kezelnünk kell.

Olyan rendszert kell kidolgoznunk, amivel otthon, bárhol, tiszta, nett, szagmentes megoldást alkalmazhatunk.

Miért?

Vicces kérdés, a válasz pedig: mert így a jó.

A Trorg Company-nak van egy kétkonténeres rendszerű megoldása, ahol az egyik konténerben, ez egy hagyományos konyhai szemetes, csak úgy van kialakítva, hogy a szemeteszacskó ne eshessen bele, azaz nyomásmentesített, tároljuk a szagtalanul, azaz légmentesen becsomagolt szemetet. A másikban, egy 5 liter térfogatú, kisméretű szemetesben, és ami az asztalon van, a becsomagolt betétet, vagy a használt pelenkát. Ehhez bolti műanyagzacskót használunk. Ami eldobható, de nem dobjuk el, hanem 10-20 darabot felhúzunk rá, lenyomva őket a levegőt kipréseljük belőlük, és abba dobjuk a használt intím dolgokat. Ekkor a legfelső zacskó oldalát felhúzzuk, a levegőt kinyomjuk belőle, megpörgetjük, és egy műanyaggal bevont drót kötözőanyaggal körültekerjük, azaz elkötjük. Így légmentesen lezárt, teljesen nett dolgot kapunk. Ezt kiemeljük a kisméretű konténerből, a többit, azaz 19-et benne hagyunk későbbi felhasználás végett, ezt pedig lezártan tovább helyezzük.

Ami a lényeg természetesen, hogy nincs semmilyen szaga.

Ezt a konyhai szemetesben tároljuk, azaz abba dobjuk, amibe ezáltal kb. 3-szor annyi szemetet tárolhatunk, mint eddig.

Eredmény:

‒ Óvjuk a természetet, kevesebb műanyagzacskót használunk.
‒ Felhasználjuk az egyébként eldobandó bolti műanyagzacskókat.
‒ Jóval kevesebb szemetet dobunk ki a szeméttárolóba, mert a térfogatot tömörítettük.
‒ Kevesebbszer kell kimennünk.
‒ Pénzt takarítunk meg.

A legfontosabb viszont, hogy szagtalanná, tisztává tesszük közvetlen környezetünket, és sajátmagunkat.
Egy nő számára pedig igenis, ez a legfontosabb dolog a világon.

gabardin 2019.05.25. 12:27:32

@biborosch: mondja ezt egy férfi ;)
ne haragudj, de ez egy kicsit magas labda volt

Kata Nagy 2019.05.25. 22:36:13

Örülök, hogy írtál erről!
A szagokról annyit, hogy az eldobhatótól mindig kivoltam, olyan büdös volt (a tisztasági meg tőlem idegen illatú...), beleizzadtam, 2 nap után kicsípte a fenekemet. A tölcsérig nem jutottam el, mert jött az első baba. Na, de mi lesz a gyermekágyas cuccal, hát, hogy bírom én ezt ki hetekig?? De szerencsére nem kellett. Az már rég megvolt, hogy a gyerekeimre mosni fogom a pelust, így jött szembe a mosható intim betét is. Kerestem egy szimpatikus magyar édesanyát, aki ezzel foglalkozik és varrattam vele egy egész készletet magamnak (ez, aki ismer, tudja, hogy nagy szó, mert új és drága dolog, én meg rém smucig vagyok és mindent próbálok olcsón megúszni, no meg használtan venni). Közel 3,5 éve. A tisztaságiakat már pocakkal el is kezdtem használni, aztán hazakerültem szülés után a kórházból és bevetésre kerültek az egészségügyiek. Pápá szagok, viszlát égő bőr! Igaz, hogy vastagabb, de én ezen túltettem magam, vagy távolról sem vagyok borsószem hercegkisasszony. Azóta helyreállt a ciklusom és szültem még egyszer és helyreállt még egyszer, eldobhatót több, mint 3 éve nem vettem a kezembe, annyira meg tudom oldani ezzel az életemet. Igaz, hogy nem dolgoztam azóta (vagyis a munkahelyemre nem mentem még vissza, mert azért nem pihengetek ám egész nap most sem!), de én meg tudnám ott oldani. És ha annak idején a nálam fiatalabb egyetemi évfolyamtársaim, akiktől a kehelyről először hallottam, akár az egyetemi mosdóban (blöáő) meg tudták oldani, akkor engem sem tarthat vissza semmi. Egészen más színben látom a munkahelyemet: végre egy pozitívum az irodai hiper-szuperségekkel ellentétben, hogy gond nélkül menstruálhatok majd a munkahelyemen is, azzal a módszerrel, amivel akarok! :D
Ha valahova megyek és cserélni kell, a saját kis légáteresztő (emiatt nem fogok szagcsíkot húzni magam után: ami szellőzik, az nem büdösödik - simán végignyomunk egy hétvégét anyóséknál öblítés nélkül ilyen zsákba tett kakis pelusokkal ;) ) PUL zsákocskámba teszem a használtat, ha van lehetőségem kiöblíteni, ha nincs (egyébként, ha van is, ki szoktam hagyni, egyik hozzászóló jogosan említette meg, hogy ki kellene mosni utána a közös mosdókagylót, nahát, igen, ezzel egyetértek, ezért nem is élek a lehetőséggel). Otthon elintézem a szokásos módon: hideg víz, majd marhaepe-szappannal bedörzsöl, (egyelőre) pelenkakukába be, 60fokon mosom. Pontosabban a modern kor egyik legszuperebb vívmánya, a mosógép mossa.

Az hogy a ciklusom ettől változott volna...nem hiszem. Bevallom, egyszer elkezdtem kitölteni egy erre vonatkozó kérdőívet, hogy, ugye, ApránkéntBarbinak is legyen mihez nyúlnia szakirodalom címén és ne kelljen pudztán mások tapasztalataira hagyatkoznia, de egyszerűen azt éreztem, hogy nem ez az összefüggés. Azt kellene megnézni, hogy akiknek az az érzése, hogy a mosható pozitívan befolyásolta a menzeszét, szültek-e, hányszor, milyen volt a szülés előtt. Mert nekem az a gyanúm támadt, hogy főleg a mosható pelenka miatt maguk is váltó anyák válaszolnak, ami fals eredményt fog adni, mivel a terhesség, a szülés, a szoptatás hatással van a nő ciklusára (nyilvááán, hormonooook!) beleértve a menstruációt is.

ApránkéntBarbi 2019.05.26. 02:23:14

@biborosch: Ez most egy reklám akar lenni? Akár igen, akár nem, azt gondolom, hogy a mondanivaló nem igazán találta meg a célközönségét. Itt épp arról lenne szó, hogy nem eldobhatót használunk. Se pelenkából, se betétekből. Tehát nincs szükség ezeknek a kukázását szagmentesen megoldani. Akkor meg miről is beszélünk?
Egyébként ez a rendszer mitől olyan nagyon környezetkímélő? A pelenka is összecsukható elég jól ahhoz, hogy ne legyen büdös. Jó, mondjuk egy masszívan telekakilt pelussal senki nem akarna hosszú órákat egy légtérben tölteni, ezt elfogadom. A betétek viszont frankó saját műanyag csomagolásuk van pont erre a célra. Teljesen felesleges még egy extra zacskóba tenni őket, ráadásul egyesével! De - leírom még egyszer - itt pont arról folyik a diskurzus, hogy ezeket az eldobható termékeket moshatóra cseréljük.
"A legfontosabb viszont, hogy szagtalanná, tisztává tesszük közvetlen környezetünket, és sajátmagunkat. Egy nő számára pedig igenis, ez a legfontosabb dolog a világon." - Kérlek, hagyd meg nekünk nőknek, hogy eldöntsük, mi a legfontosabb számunkra ;)

ApránkéntBarbi 2019.05.26. 02:29:54

@Kata Nagy: köszönöm, hogy ennyire részletesen leírtad a tapasztalataidat! Szerencsére nekem soha nem volt ilyen irritációm az eldobható betétektől, bár tény, hogy a befülledést utáltam mindig. Viszont nem te vagy az egyetlen, akitől azt hallottam, hogy éget, viszket, utálják. Éljen a mosható!!
A változásokra pedig: ezeket a sztorikat én egy kelyhekre és mosható betétekre szakosodott facebook csoportban (www.facebook.com/groups/149969242079513/) olvastam, és itt azért a tagok jelentősebb hányada inkább kelyhezik, és az ő tapasztalataik nem feltétlen kötődnek a szüléshez. Biztosan sokan váltanak a mosható pelenka után a női betétekre, de hidd el, hogy sok más motiváció is van, és bár a szülés valóban meglehetősen felboríthatja és átalakíthatja a nők ciklusát (tudnék mesélni... :D ), nem magyarázható ezzel (vagy csak ezzel) minden esetben a változás.